Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Αμυδόνιο Λαογραφικό Εκθεσιακό Κέντρο Αξιοχωρίου

                                                  Α Μ Υ Δ Ο Ν Ι Ο
                       Λ Α Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο    Ε Κ Θ Ε Σ Ι Α Κ Ο   Κ Ε Ν Τ Ρ Ο

   Το Αμυδόνιο Λαογραφικό Εκθεσιακό Κέντρο Αξιοχωρίου, είναι δημιούργημα της αγάπης και της εθελοντικής προσφοράς μελών και φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου « Α Μ Υ Δ Ω Ν » Αξιοχωρίου προς τον τόπο τους.  Μία καλή και άξια συνέχεια των προγονικών παραδόσεων, και συγχρόνως ένα καλό και σωστό παράδειγμα προς μίμηση για οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη κοινωνική ομάδα, για το καλό του δικού της τόπου.
   Όλοι μπορούν, άλλοι λίγο – άλλοι πολύ, να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για το καλό της τοπικής κοινωνίας, εκμεταλλευόμενοι τον ελεύθερο χρόνο τους κατά τον καλύτερο τρόπο, λιγοστεύοντας τα έξοδά τους ( ποιοι δεν τρωγοπίνουν άσκοπα βλέποντας τηλεόραση και αποβλακώνοντας τον εαυτό τους π.χ. ), γυμναζόμενοι στον καθαρό αέρα και αναβαθμίζοντας τον τόπο στον οποίο ζουν.
Όλοι μας δεχόμαστε επισκέψεις, συγγενείς και φίλους, από άλλα μέρη και θέλουμε να τους οδηγήσομε – ξεναγήσουμε στα καλύτερα – ομορφότερα μέρη του τόπου μας
( έχουμε ωραίο Μουσείο, Σχολείο, Εκκλησία, γήπεδο, πάρκο, κ.α. ).  – Αλήθεια εμείς τι κάναμε για όλα αυτά, ποια είναι η προσφορά μας ;
   Αυτή τη στιγμή το Αμυδόνιο Λαογραφικό Εκθεσιακό Κέντρο Αξιοχωρίου, παρά τις ελλείψεις του, είναι επισκέψιμο από οποιουσδήποτε επισκέπτες, ατομικά ή ομαδικά, και μπορεί να φιλοξενήσει, κατά χρονικά διαστήματα, διάφορες εκθέσεις ( εικόνων, φωτογραφιών, ζωγραφικής, διαφόρων καλλιτεχνημάτων κ.λ.π. ) για την ανάδειξή των αλλά και την ανάδειξη του ιδίου συγχρόνως.
Συνεχώς, βέβαια, δέχεται τις δωρεές διαφόρων λαογραφικών ειδών για την καλύτερη και ποιοτικότερη συγκρότησή του.  Σιγά – σιγά θα γίνει και ο διαχωρισμός των ειδών του κατά ομάδες και η συμπλήρωση ειδικού λευκώματος για την καταγραφή της ιστορίας τους.  Και εδώ ακόμα φαίνεται ότι υπάρχουν θέματα για όσους θέλουν εθελοντικά να ασχοληθούν.
   Πιστεύω ότι ειδικά τώρα, αυτή η άσχημη οικονομική – εργασιακή – ψυχολογική κατάσταση όλων μας απαιτεί, θα έλεγα, να βρούμε την εθελοντική προσφορά, σαν διέξοδο στα προβλήματά μας και καλό είναι να γίνουν αξιόλογες οργανωμένες προσπάθειες, προς την κατεύθυνση αυτή, από τους διάφορους φορείς, και πρώτιστα από την άρχουσα τάξη, όποια κι αν είναι αυτή. 

                                                                              Άγγελος Αναστασιάδης